Коронавирусна инфекция при котките – Feline coronavirus – Опасна ли е за хората?

Коронавирусната инфекция при котките е широко разпространено, силно заразно заболяване, което целогодишно се среща по нашите географски ширини. Вирусът е устойчив в околната среда, като той може да издържи до 6-7 седмици извън гостоприемника. Котките могат да се заразят, като погълнат заразени фекални маси през устата или чрез вдишване на заразени частици. Вирусът може да бъде предаван от майката на малките.

Инфекцията протича най-често с гастроентерит, който се изразява в повръщане, диария, отказ от храна и общо отпаднало състояние.

Корона вирусът може да предизвика и друго заболяване при котките, а именно FIP – котешки инфекциозен перитонит. Симптомите се наблюдават до година от срещата на котката с вируса. Инфекциозният перитонит протича в две форми при котките – мокра и суха. При мократа се наблюдава събиране на течност в коремната кухина, гръдния кош или перикарда. В следствие на това се наблюдава подуване на корема, затруднено дишане и влошено общо състояние. При сухата се наблюдава треска, ленивост, намален апетит, затруднено дишане и изменения в ретината на окото. За съжаление и при двете форми смъртността е висока и лечението не винаги дава резултат.

CORONA VIRUS

Диагностицирането става посредством бързи серологични тестове, които могат да бъдат извършени на място в почти всяка ветеринарна клиника.

Силно препоръчваме изследването на котки, които са прибрани от улицата, преди те да бъдат събрани с други котки. За този вирус при животните все още няма ваксина.

 

КОТЕШКИЯ КОРОНА ВИРУС Е ВИДОВО СПЕЦИФИЧЕН т.е. нашите любимци не могат да ни заразят с него