Парвовирусна инфекция при кучетата


Загрижен стопанин : Кученцето ми е омърлушено, отказва да се храни, повръща и има кървава диария. Трябва ли да се притеснявам?


Една от най-често срещаните причини за подобни състояния, при подрастващите кученца е Парвовирусната инфекция, известна още като Парвовироза. Заболяването се причинява от ДНК вирус от сем. Parvoviridae. Представлява ентерит с остро начало и висока смъртност. Заразяването се случва, чрез поемане на инфектиран материал (фекалии, заразена храна, контакт с болни животни)

Кучешкият парвовирус предизвиква две клинично различни болестни форми – миокардит и ентерит. Миокардит се установява най-често при кученца на 4-8 седмична възраст, чиито майки не са били ваксинирани. При тези случаи внезапната смърт е най-висока. При ентеритната форма инкубационният период е от 5 до 14 дни. Наблюдава се загуба на апетит и летаргия. Най-често, като първи симптоми се проявяват чести повръщания, като след около 48 часа се появява и диария, която може да бъде примесена с кръв, поради силното възпаление на чревната лигавица.


Загрижен стопанин: Как да му помогна?


При поява на подобни симптоми непременно трябва да се потърси ветеринарномедицинска помощ. Диагнозата не може да бъде поставена на базата само на клинични симптоми, поради възможността те да бъдат сходни с други клинични състояния, като погълнато чуждо тяло, различни паразитози и др. За тази цел в клинични условия могат да бъдат направени специфични ELIZA тестове на фекална проба от вашето кученце, с което да се докаже наличие на антигени на този вирус.

Ваксини при куче
Положителен ELIZA тест за парвовироза

Загрижен стопанин: Мога ли да лекувам сам кученцето си вкъщи?


Прилагането на каквито и да е медикаменти, без те да са предписани от ветеринарен лекар би могло да бъде пагубно за кученцето. При това заболяване, състоянието на пациента се приема, като спешно и предполага хоспитализация, където да му бъде прилагана венозна терапия с електролитни разтвори и ветеринарномедицински препарати. За тази цел повечето ветеринарни клиники имат специално оборудвани и изолирани стационарни помещения, където заразноболните животни се настаняват и лекуват при специални мерки за дезинфекция поради факта, че те излъчват заболяването и са опасни за другите животни.


Загрижен стопанин: Кученцето ми ще се оправи ли?


Парвовирусната инфекция е много тежко заболяване, при което има висок процент на смъртните случаи. Възстановяването на пациента зависи от това, кога е установено заболяването, как се повлиява от терапията, степента на дехидратация и много други показатели, които могат да се следят само в клинична среда, от специалисти ветеринарни лекари. От изключителна важност е ежедневният мониторинг на кръвните показатели ( пълна кръвна картина и биохимичен анализ)


Загрижен стопанин: Как да предпазим кученцата си от такива заболявания?


Спазването на началните ваксинални схеми при бебета кученца и отглеждането в изолация до 2 седмици след поставянето на третата ваксина от поредицата, намалява драстично риска от заразяване с парвовироза. Редовните консултации при вашият ветеринарен лекар, също биха спестили много проблеми свързани със здравословното състояние на вашите домашни любимци.


Загрижен стопанин: Опасно ли е за хората?

Не. От парвовирусната инфекция боледуват само кучетата.